Οι νέοι και οι νέες που φοιτούν στα ΑΕΙ διανύουν μια μεταβατική περίοδο, η οποία σηματοδοτεί την τελική πορεία προς την ενηλικίωση και την ανεξαρτητοποίηση. Σε αυτή την πορεία, συχνά έρχονται αντιμέτωποι/ες με θέματα όπως οι προοπτικές επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με τους γονείς, οι ερωτικές σχέσεις, οι νέες απαιτήσεις μάθησης και άλλα θέματα, η διαχείριση των οποίων είναι συχνά δύσκολη και απαιτεί εξειδικευμένη βοήθεια και καθοδήγηση. Επιπλέον, διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με τα ατομικά χαρακτηριστικά, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις, τη σωματική ή την ψυχική υγεία και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση των νέων μπορούν να παρεμβληθούν και να επηρεάσουν την ομαλή προσαρμογή των φοιτητών/ριών στο νέο ακαδημαϊκό περιβάλλον, τη διαδικασία μάθησης και την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Οι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΠΑΔΑ, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, υποψήφιους διδάκτορες καθώς και φοιτητές Erasmus. Ο κύριος στόχος των υπηρεσιών αυτών είναι να διευκολύνουν τη φοίτηση, να υποστηρίξουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής ή άλλες ψυχοκοινωνικές ή αναπτυξιακές δυσκολίες, να αποτρέψουν την εγκατάλειψη των σπουδών και να προαγάγουν την έγκαιρη αποφοίτηση. Οι υπηρεσίες αυτές επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν την ικανοποίηση των φοιτητών/ριών από τις σπουδές τους στο ΠΑΔΑ, να προωθήσουν τη διατήρηση και βελτίωση της ψυχικής τους ευεξίας και, γενικότερα, να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας, μέσω της καλλιέργειας και ενδυνάμωσης θετικών συναισθημάτων και λειτουργικών στάσεων, καθώς και μέσω της ανάπτυξης απαραίτητων ακαδημαϊκών, συναισθηματικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων. Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η ενδυνάμωση της ψυχικής ανθεκτικότητας των φοιτητών/ριών, η οποία αναφέρεται στη διαδικασία της θετικής προσαρμογής παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες.
Οι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παρέχονται από ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό που απασχολείται κατόπιν επιλογής, καλύπτουν και τις τρεις Πανεπιστημιουπόλεις του ΠΑΔΑ και εποπτεύονται από τη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του ΠΑΔΑ. Οι υπηρεσίες παρέχονται σε συνεργασία και συντονισμό τόσο με τα ακαδημαϊκά Τμήματα και τη διοίκηση του ΠΑΔΑ, όσο και με τον Συνήγορο του Φοιτητή εντός του ΠΑΔΑ.
Το ειδικευμένο προσωπικό που παρέχει αυτές τις υπηρεσίες μπορεί να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους φοιτητές και φοιτήτριες να αντιμετωπίσουν προβλήματα και δυσκολίες που σχετίζονται τόσο με τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της μετεφηβικής περιόδου όσο και με την προσαρμογή στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Επίσης, οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται και σε φοιτητές/ήτριες μεγαλύτερης ηλικίας, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται ή/και είναι γονείς, και για τους οποίους η φοίτηση παρουσιάζει διαφορετικές και ιδιαίτερες προσκλήσεις. Τέλος, οι υπηρεσίες αυτές απευθύνονται σε φοιτητές και φοιτήτριες με αναπηρία, ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή προβλήματα ψυχικής υγείας, που χρήζουν ιδιαίτερης υποστήριξης για την αποτελεσματική και επιτυχή φοίτηση στο Πανεπιστήμιο.